AROMATYCZNA ZUPA KURCZAKOWA Z MAKARONEM

Składniki:

  • 300 g Makaronu Złocistego – np. Nitka, Krajanka
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • drobiowa kostka rosołowa
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • estragon
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Mięso pokrój w paseczki a marchewkę i pietruszkę w kostkę. Zagotuj ok. 2 l wody, dodaj mięso i warzywa. Gotuj przez 15 min na małym ogniu. Następnie dodaj kostkę rosołową i gotuj jeszcze chwilę. Jogurt rozprowadź kilkoma łyżkami zupy, dolej do garnka z zupą i zagotuj. Przypraw sokiem z cytryny, estragonem, solą i pieprzem. Makaron rozłóż do talerzy, wlej zupę i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego

 

WYŚMIENITE DANIE MAKARONOWE W SOSIE BIAŁYM

Składniki:

  • 400 g Makaronu Złocistego – np. Świderek, Muszelka, Rurka
  • 200 g mielonego mięsa
  • 100 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 strąk papryki czerwonej lub żółtej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • ¾ szklanki bulionu (z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • listki melisy lub zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Marchewki obierz i razem z cukinią pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podsmażyć na oleju. Dodaj mięso, podsmaż, wrzuć marchew, cukinię i dalej smażyć. Pod koniec dodaj pokrojoną wędlinę i wlej bulion. By wykonać sos podsmaż na maśle mąkę, następnie dolej mleko i chwilę gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Obłóż makaron mięsem i warzywami następnie polej sosem. Przed podaniem posyp zieleniną. Smacznego

 

PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA

Składniki:

  • 400 g Makaronu Złocistego- np. Kolanko z falbanką, Muszelka, Świderek
  • 250 g chudej szynki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej i pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • majonez
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, wystudź. Groszek, kukurydzę i fasolkę dobrze osącz. Umyj papryki i cebulę, oczyść i drobno pokrój. Jajka ugotuj, pokrój w kostkę, a szynkę w paseczki. Natkę umyj, drobno posiekaj, część odłóż do dekoracji. Wszystkie składniki połącz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Sałatkę udekoruj natką pietruszki. Wstaw do lodówki na godzinę. Smacznego

 

ZŁOCISTA ZAPIEKANKA W SOSIE BESZAMELOWYM

Składniki:

  • 400 g Makaronu Złocistego – np. Rurka, Muszelka, Bączek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ litra śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko
  • 150 g sera żółtego np. ementalera
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smarowania formy

Wykonanie:

Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim mąkę ale go nie rumieniąc. Następnie zalej śmietaną. Gotuj sos aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Po chwili, gdy sos lekko przestygnie, dodaj do niego żółtko, starty ser a całość wymieszać. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż na nią połowę makaronu i polej połową sosu. Potem wyłóż pozostały makaron i wlej resztę sosu. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego.

 

SŁODKI DESER MAKARONOWY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

  • 400 g Makaronu Złocistego – np. Łazanka
  • 800 g kwaśnych jabłek (np. antonówka lub szara reneta)
  • łyżka masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • cynamon
  • margaryna do smarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu dodając przy tym łyżkę masła. Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon zmieszaj razem a następnie obtaczaj plasterki z jabłek. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno naczynia połóż pierwszą warstwę makaronu, następnie przykryj ją warstwą przygotowanych jabłek i tak dalej… Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronowa. Po wierzchu można posmarować makaron osłodzoną śmietanką, wtedy danie ładnie się zapiecze. Teraz wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika ok. 170 °C i zapiekaj aż potrawa nabierze złocistego koloru. Podawaj gorący deser ze śmietaną, doprawioną cukrem waniliowym. Smacznego