AROMATYCZNA ZUPA KURCZAKOWA Z MAKARONEM
Składniki:
- 300 g Makaronu Złocistego – np. Nitka, Krajanka
- 250 g piersi z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- drobiowa kostka rosołowa
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki soku z cytryny
- estragon
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Mięso pokrój w paseczki a marchewkę i pietruszkę w kostkę. Zagotuj ok. 2 l wody, dodaj mięso i warzywa. Gotuj przez 15 min na małym ogniu. Następnie dodaj kostkę rosołową i gotuj jeszcze chwilę. Jogurt rozprowadź kilkoma łyżkami zupy, dolej do garnka z zupą i zagotuj. Przypraw sokiem z cytryny, estragonem, solą i pieprzem. Makaron rozłóż do talerzy, wlej zupę i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego
WYŚMIENITE DANIE MAKARONOWE W SOSIE BIAŁYM
Składniki:
- 400 g Makaronu Złocistego – np. Świderek, Muszelka, Rurka
- 200 g mielonego mięsa
- 100 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 strąk papryki czerwonej lub żółtej
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- ¾ szklanki bulionu (z kostki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- listki melisy lub zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Marchewki obierz i razem z cukinią pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podsmażyć na oleju. Dodaj mięso, podsmaż, wrzuć marchew, cukinię i dalej smażyć. Pod koniec dodaj pokrojoną wędlinę i wlej bulion. By wykonać sos podsmaż na maśle mąkę, następnie dolej mleko i chwilę gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Obłóż makaron mięsem i warzywami następnie polej sosem. Przed podaniem posyp zieleniną. Smacznego
PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA
Składniki:
- 400 g Makaronu Złocistego- np. Kolanko z falbanką, Muszelka, Świderek
- 250 g chudej szynki
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej i pomarańczowej
- 4 jajka
- 1 cebula
- majonez
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, wystudź. Groszek, kukurydzę i fasolkę dobrze osącz. Umyj papryki i cebulę, oczyść i drobno pokrój. Jajka ugotuj, pokrój w kostkę, a szynkę w paseczki. Natkę umyj, drobno posiekaj, część odłóż do dekoracji. Wszystkie składniki połącz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Sałatkę udekoruj natką pietruszki. Wstaw do lodówki na godzinę. Smacznego
ZŁOCISTA ZAPIEKANKA W SOSIE BESZAMELOWYM
Składniki:
- 400 g Makaronu Złocistego – np. Rurka, Muszelka, Bączek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ½ litra śmietany
- sok z 1 cytryny
- gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
- 150 g sera żółtego np. ementalera
- sól , pieprz
- tłuszcz do smarowania formy
Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim mąkę ale go nie rumieniąc. Następnie zalej śmietaną. Gotuj sos aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Po chwili, gdy sos lekko przestygnie, dodaj do niego żółtko, starty ser a całość wymieszać. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż na nią połowę makaronu i polej połową sosu. Potem wyłóż pozostały makaron i wlej resztę sosu. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego.
SŁODKI DESER MAKARONOWY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
- 400 g Makaronu Złocistego – np. Łazanka
- 800 g kwaśnych jabłek (np. antonówka lub szara reneta)
- łyżka masła
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- cynamon
- margaryna do smarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu dodając przy tym łyżkę masła. Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon zmieszaj razem a następnie obtaczaj plasterki z jabłek. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno naczynia połóż pierwszą warstwę makaronu, następnie przykryj ją warstwą przygotowanych jabłek i tak dalej… Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronowa. Po wierzchu można posmarować makaron osłodzoną śmietanką, wtedy danie ładnie się zapiecze. Teraz wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika ok. 170 °C i zapiekaj aż potrawa nabierze złocistego koloru. Podawaj gorący deser ze śmietaną, doprawioną cukrem waniliowym. Smacznego